Bassett

£525,000

Guide price

  • Bedrooms: 4
Introduction

This spacious detached house was built to a distinctive Scandinavian design and is perfectly positioned in a small cul-de-sac equidistant from the University campus in Highfield and the General Hospital with The Common, Sports Centre and Golf Course found in close proximity. The accommodation is ideal for growing families and comprises an impressive lounge/dining room and a family room that opens to the kitchen/breakfast room. Four well proportioned bedrooms are served by an en-suite shower and a well appointed bathroom. The double garage has been converted to a utility room and a beauty salon that could be used as a home office or playroom if desired. There is a carport and the level driveway allows parking for up to six vehicles. The southerly facing rear garden has been paved for minimal maintenance.

Description

The entrance door opens to the spacious hallway displaying quality tiled flooring that creates a favourable impression when entering the property. An open tread staircase ascends to the first floor and there is a varnished pine ceiling. A double coats cupboard provides storage and the mantelpiece has an electric coal effect fire that provides a focal point. An open aspect to the left leads to the family room and glazed double doors in the right lead to the lounge/dining room. The cloakroom has a modern two piece white suite, fully tiled walls, a frosted side aspect window, tiled floor and a chrome heated towel rail. The lounge and dining room combine to offer an impressive reception room of enviable proportions with a feature brick fireplace with a coal effect gas fire. Quality tiled flooring is evident and two sets of glazed panels with sliding doors allow excellent natural light and overlook the rear garden. A small paned door leads to the beauty salon that enjoys a similar view of the garden. This room could be used as a spacious home office or playroom and has useful full height fitted shelves/cabinets together with laminate wood flooring. A door approaches the utility room that displays maple flooring and a sink unit with cupboards under. Plumbing for a washing machine is installed and there are wall and base units with a work surface while there is also a deep corner storage cupboard. The generous family room has a tiled floor and enjoys a dual aspect that creates superb natural light. A wide archway with a step offers an excellent social flow through to the dual aspect breakfast room where a fitted tiled breakfast table provides the perfect venue for informal meals. The varnished pine ceiling continues through to the kitchen where a comprehensive range of wall and base units are adorned with ceramic tiled work surfaces that incorporate a single drainer double bowl sink unit with a mixer tap. Fitted appliances include an oven/grill, a six burner gas hob with an extractor hood above, a fridge/freezer and a dishwasher. There is a side aspect window and a half glazed door leading to the side path.

The first floor landing has a large side aspect window that ensures natural light. The varnished pine ceiling has a hatch allowing access to the loft space and there is a shelved linen cupboard. The rear aspect principal bedroom is of generous dimensions and boasts an extensive range of fitted wardrobes and a dressing table with mirrored cabinets above. A louvre door leads to the fully tiled en-suite that has a shower cubicle with a rainfall unit and a shower mixer tap. There is a close coupled WC and a pedestal wash hand basin together with a frosted side aspect window. Bedroom two is a double with dual aspect windows and a fitted wardrobe. Bedroom three is larger than average with a front outlook. Bedroom four is also well proportioned with a similar outlook and also benefits from a fitted wardrobe. The family bathroom is tastefully appointed with a three piece white suite comprising a deep bath, glass screen and an antique style shower mixer tap. There is a close coupled WC and a wash hand basin in a vanity unit with mirrored doors. A frosted side aspect window, tiled floor and a chrome heated towel rail complete the specification.

Outside

The front garden has a small area of lawn with two fir trees, shrubs and a pedestrian gate found on the left has a tap and a path leading to the rear garden. The level driveway provides off road parking for up to six vehicles and leads to the carport that has sensor activated floodlighting. The rear garden has a southerly facing aspect and has been paved for minimal maintenance. Mature shrubs and trees create a leafy backdrop and courtesy lighting is installed. There is a rockery, a large garden shed and a stone BBQ is positioned on the right boundary.

Location

Bassett is a highly sought after residential area due to the close proximity of The University campus that provides numerous facilities including The Jubilee sports complex that has an indoor swimming pool. The Turner Sims concert hall and popular Nuffield Theatre are also found nearby that host a varied programme of cultural events. The Common, Sports Centre and City Golf Course are within a short distance and provide excellent recreational open space. Access to the M27/M3 motorway network is close by and The Parkway railway station provides a fast route to Waterloo. Local shops are found in Winchester Road whilst the city centre is only two miles distant boasting major high street facilities and the West Quay shopping mall and cinema restaurant complex.

Directions

Proceed out of the city in a northerly direction along The Avenue and after passing The Common proceed straight on at the crossroads. At the roundabout turn left into Winchester road and take the second turning on the right into Wykeham Close, following the road to the left where the house is the second on the left. Post code for sat nav purposes is SO16 7LZ.

Arrange viewing 01794 278128

Charles Powell

Suite 14d, Chatmohr Estate, Crawley Hill, West Wellow, Romsey, Hampshire

See all properties from this agent

Send me homes like this by email